Depremle Türkiye'nin haritası değişti! 5 Karadeniz ili başı çekiyorŞubat ayında yaşanan deprem Türkiye’de değer artışı haritasını değiştirdi. En fazla değerlenen 10 şehirlik listede deprem güvenliği öne çıktı. Kırklareli ve Edirne ilk sıralarda yer alırken, Karadeniz bölgesinden 5 şehir listeye girdi.
Deprem tedirginliği arsaya ilgiyi artırdı!Depremin ardından yurt genelinde arsa satışlarına yönelik ilgi artarken, vatandaşlar deprem riski düşük bölgelerdeki arsalara, güvenli evler inşa ettirmek istiyor.
TBMM'de kabul edilip yasalaştı! Konut kredisi çeken devlet desteği alacak!TBMM Genel Kurulu’nda Yeni Konut Finansmanı Programı ile alakalı kanun teklifi kabul edilerek yasalaştı. Bazı vatandaşlara kamu bankaları üzerinden uygun faizli konut kredisi verilecek ve bu krediyi kullananlar devletten taksit desteği alacaklar.
Yargıtay'dan kapı önüne ayakkabı bırakanlar hakkında kararYüksek Mahkeme, apartmanın ortak alanında (merdiven boşluğunda) bulundurulan ayakkabılık, ortak yerlerin amacı dışında kullanılmasına sebep olacağından, kaldırılması gerektiğine hükmettiApartmanlarda ve sitelerde ortak kullanım alanı olarak sayılmasa da binada kapı önleri ortak geçiş alanı olarak değerlendiriliyor.
Milyonlarca gayrimenkul sahibi ilgilendiriyor! Resmen başladı!Mayıs ayının gelmesiyle birlikte gayrimenkul sahibi milyonlarca kişi emlak vergisinin ne zaman ödeneceğini merakla takip ediyor. Peki emlak vergisi ödemeleri başladı mı? Emlak vergisi 2022 son ödeme tarihi ne zaman? Emlak vergisi ödemesini kimler yapacak? İşte ayrıntılar...Her yıl iki taksit olarak ödenen kira gelir vergisi taşınmaz sahibi olan vatandaşların yatırmakla yükümlü olduğu ödeme çeşididir. Belirli bir tutarı geçen gayrimenkullerin kira gelirleri konut sahibi tarafından beyan edilmeli. Kira gelir beyanı vermek zorunludur ve sahip olunan mülk senelik kazanılan gelir hesaplamayı da yakından etkiliyor.
Emlakçı İle Çalışmak İçin Haklı SebeplerKonut sahibi olmak isteyenlerin her daim yaptığı ilk eylem web üzerinden ev aramaya adım atmak olur. Ciddi süre harcayarak evini bulmaya çalışır. Fakat bir süre sonra internet üzerinde gördüğü ev fotoğrafları kendisi için yetersiz kalır ve bulamama problemi de yaşanacağı için çıkıp mahalle mahalle dolaşarak ev bakmaya başlar. Son çare ise emlakçıya gitmek olur genel anlamda. Çünkü emlakçıların her süre bizleri aldatacağı, kandıracağı idrakı oluşturulmuştur Türk toplumu üzerinde. Niçin emlakçı ile çalışmalıyım sorunuz için sizi ikna edecek haklı sebeplerimiz olduğunu söylemeliyiz.
Dask Nedir? Dask Yapılması Zorunlu Mudur?DASK zorunlu deprem sigortası olarak hayatımıza girmiştir. Birçok kurum bu sigorta kapsamında para ve vergiler toplamış olsa da ev sahiplerinin yaptırması zorunlu olan sigortalar arasında hala gündemde olduğu bilinmektedir. Özellikle Türkiye’de Doğal Afet Sigortaları Kurumu tarafından sunulan bu sigorta türünde, deprem sonucu meydana gelen yangın, sel ve benzeri felaketlerden etkilenen evlerin sigortalı olmaları nedeniyle güvence altında oldukları garantilenir.
Ev Satışından Önce Hangi Tadilatlar Yapılmalı?Evinizin değerini yükseltip hızlı bir şekilde satmak için tadilat yapmayı düşünebilirsiniz. Komple ev tadilatı masraflı olabilir, ama son aşamada kârlıdır. Çünkü satış sürecinde daha çok potansiyel alıcının dikkatini çekebilirsiniz.
Yargıtay'dan milyonlarca kiracıyı ilgilendiren emsal karar!Yargıtay 8. Hukuk Dairesi, kiracıları yakından ilgilendiren bir karara imza attı. Kararda, mülk sahibinin ölümü durumunda tüm mirasçıların kendiliğinden kiralayan sıfatını kazandığı ve kira sözleşmesinin devam edeceği belirtildi.Yüksek Mahkeme; kira sözleşmesinin kiralayanın ölümü ile sona ermeyeceğini, mülk sahibinin ölümü durumunda tüm mirasçıların kendiliğinden kiralayan sıfatını kazandığını ve kira sözleşmesi devam edeceğine hükmetti.
Yargıtay'dan emsal karar: Hayırsız evlada miras yok!Yargıtay'dan emsal karar: Hayırsız evlada miras yok! Yargıtay'dan miras davaları için emsal nitelikte bir karar çıktı. Buna göre, anne-babalar, "hayırsız evlatları" mirastan reddedebilir. Ailesiyle ilişkilerini sonlandıran, anne-babasını ziyarete gitmeyen evlat mirastan faydalanamayacak.
Aile Konutu Şerhi nedir? nasıl konulur?Eşler arasında, oturulan ev ile ilgili anlaşmazlıklara özellikle boşanma sırasında sıkça rastlanır. Eşlerin birbirlerinden habersiz ortak konutu satma mevzusu her iki tarafı da korkutur. Bunun için medeni kanunumuz, “aile konutu şerhi” konulması sistemi getirmiştir.
Veraset ve İntikal Vergisi Nedir?Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığı bulunan kişilere ait mallar ile Türkiye’de yer alan malların veraset (mirasçılık) yoluyla ya da ivazsız (hibe/karşılıksız) olarak herhangi bir şekilde bir kişiden diğer kişiye intikal etmesi (geçmesi) sonucu ortaya çıkan vergi türüdür.
Kirada olan eve emlak vergisi ödenir mi? Emekliler emlak vergisi ödeyecek mi?.Belediyelere ödenen emlak vergisinin bazı vatandaşlar için istisnası var. Bunların başında emekliler geliyor. Ev hanımları, işsizler, engelliler, gaziler, şehit yakınları da kapsamda. Emeklilerin SGK’dan aldıkları maaşın dışında gelirleri yoksa ve sahip oldukları tek konut 200 metrekareden küçükse emlak vergisi ödemiyorlar..Belediyelere ödenen emlak vergisinin bazı vatandaşlar için istisnası var.
Müteahhit Binadan Kaç Yıl Sorumlu, Yeni Yapılan İnşaat Kaç Yıl Garanti Altında? Sıfır konut alan kişilerin pek çoğu haklarını yeteri kadar bilmiyor. Örneğin her sıfır konut için belirli bir süre garanti bulunuyor. Bu süre zarfında müteahhit satmış olduğu konutta meydana gelebilecek bazı durumlarda sorumluluk sahibi oluyor. Peki, müteahhit binadan kaç yıl sorumlu, yeni yapılan inşaat kaç yıl garanti altında, müteahhit sorumluluğu kaç yıl, deprem müteahhit sorumluluğu var mı? Seferihisar merkezli olarak meydana gelen deprem ile İzmir'de 30 Ekim tarihinde çok sayıda yapı hasar görmüştü. Şiddeti 6.6 olarak açıklanan deprem sonrasında bakanlık tarafından yapılan hasar tespit çalışmalarında sadece 1999 yılından önce yapılan binaların değil, yeni yapılan bazı binaların da hasar gördüğü belirlenmişti. Yaşanan bu olaylardan sonra milyonlarca lira ödeyerek yeni binadan ev satın alan kişiler büyük mağduriyet yaşamışlardı. Hasar gören yapıların ardından pek çok kişi imara aykırı yapılan ayıplı yapılarda müteahhidin sorumluluğu olup olmadığını merak etmeye başlamıştı. MÜTEAHHİTİN DEPREM SORUMLULUĞU VAR MI? Gelen sorular üzerine köşesinde toplu bir yanıt veren Posta Gazetesi yazarı Meltem Kara Söyleyenoğlu depremde hasar gören, imar mevzuatına aykırı olan ayıplı mallarda müteahhitlik sorumluluğu hakkında merak edilen bilgileri aktardı. Söyleyenoğlu "6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanuna göre, 'Kanunlarda veya taraflar arasındaki sözleşmede daha uzun bir süre belirlenmediği takdirde, ayıplı maldan sorumluluk, ayıp daha sonra ortaya çıkmış olsa bile, malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren 2 yıllık zamanaşımına tabi. Bu süre konut veya tatil amaçlı taşınmazda teslim tarihinden itibaren 5 yıl" diyerek müteahhit sorumluluğu için geçen sürenin 5 yıl olduğunu söyledi.